BOŞANMADA MAL PAYLAŞIMI NASIL YAPILIR?

bosanmada-mal-paylasimi
Home » News » Boşanmada Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır?

Boşanma eşlerden birinin ölümü, gaipliğine karar verilmesi ya da eşlerin başka bir mal rejimini tercih etmesi gibi mal rejiminin sona erdiği hallerden biridir ancak mal rejiminin tasviyesi davası en çok boşanma durumunda karşımıza çıkar. Bununla birlikte eşler arasında çoğunlukla edinilmiş mallara katılma rejimi uygulandığından bu yazı içerisinde “boşanmada mal ayrılığı nasıl yapılır” diğer bir deyişle “edinilmiş malların tasviyesi nasıl gerçekleşir sorusunun cevabı verilecektir.” konusu incelenecektir.

Sizlerin boşanma avukatı Viridis Legal Partners olarak, boşanma, nafaka, mal paylaşımı gibi aile hukuku konularında yanınızdayız.

Boşanmada Mal Paylaşımı Nedir?

Eşlerin evlilik sona erdiğinde mülkiyetlerinde bulunan malların eşler arasında paylaştırılması durumuna boşanmada mal paylaşımı denilmektedir. Boşanma evliliğin mahkeme kararı ile sona ermesi olup evliliğin boşanma ile son bulması halinde mal rejimi de sona erer. Bu durumda mahkeme kararı ile eşlerin malları da paylaştırılır.

Boşanmada Mal Rejimi Türleri Nelerdir?

Eşlerin evlilik sırasında ya da evlilik öncesinde edindikleri malları ne şekilde bölüşeceklerini belirleyen hukuk kuralları setlerine mal rejimi adı verilmektedir. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu; edinilmiş mallara katılma, mal ayrılığı, paylaşmalı mal ayrılığı ve mal ortaklığı ortaklığı olmak üzere dört adet mal rejimi belirlemiştir. Bunlardan edinilmiş mallara katılma yasal mal rejimi olup eşler evlilik sırasında ya da öncesinde evlilik sözleşmesi ile başka bir mal rejimi belirlemediler ise doğrudan edinilmiş mallara katılma rejimi uygulama alanı bulur. Kalan mal ayrılığı, paylaşmalı mal ayrılığı ve mal ortaklığı mal rejimleri ise sözleşmesel mal rejimleri olup eşler tercih ederlerse bunlardan biri de uygulama alanı bulabilmektedir.

Anlaşmalı ve Çekişmeli Boşanmada Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır?

Boşanmada mal paylaşımı çeşitli safhaları olan ve hukuki uzmanlık gerektiren teknik ve karmaşık bir süreçtir. Mal paylaşımının ilk aşaması her eşin diğer eşte bulunan mallarını geri almasıdır. Sonrasında ise tasviye süreci başlar. Eşler edinilmiş mallar üzerinde kural olarak yarı yarıya paydaştır ve mal rejiminin tasviyesi alacak ve ayni hak taleplerini kapsayabilir. Boşanmada mal paylaşımında değer artış payı alacağı ve katılma alacağı gibi alacak kalemleri ya da eşlerin paylı mülkiyetinin olduğu durumlarda eşin üstün yararına; aile konutuna ya da tarım işletmelerinin özgülenmesine ilişkin mülkiyet hakkı talepleri de söz konusu olabilir.

Anlaşmalı Boşanmada Mal Paylaşımı

Anlaşmalı boşanma; evlilik birliğini sona erdirmek isteyen çiftin, boşanma ve boşanmanın tüm hukuki sonuçları üzerinde uzlaşmaları sonucunda gerçekleşen boşanma olarak tanımlanmaktadır. Bu süreçte çiftler mal paylaşımı, nafaka, çocukların velayeti ve diğer mali haklar gibi konularda anlaşarak, hazırladıkları protokolü mahkemeye sunarlar. Mahkemenin protokolü uygun bulması ile boşanma kararı verilir.

Anlaşmalı boşanmada, mal paylaşımını sağlamak için çeşitli yollara başvurmak mümkündür. Bunlardan ilki protokol ile mal paylaşımı yapılmasıdır. İkinci yol ise eşlerin protokol ile mal paylaşımı taleplerinden feragat etmesidir. Son yöntem ise protokol ile mal paylaşımı üzerine bir düzenleme yapılmaması ve anlaşmalı boşanma davası sonuçlandıktan sonra mal paylaşımı için ayrı dava açılmasıdır.

Öncelikle eşler anlaşmalı boşanma protokolü ile mal rejiminin tasviyesini düzenleyebilirler. Bunu tasviyeye konu tüm mallar için yapabilecekleri gibi bir kısım malları için de yapabilirler. Düzenlememeyi tercih ettikleri mal varlığı değerleri için daha sonra mal paylaşımı davası açabilirler.

İkinci olarak eşler anlaşmalı boşanma protokolü ile mal paylaşımı taleplerinden feragat edebilirler. Ancak bu durumda bu feragatin açık ve kesin olarak protokolde ifade edilmesi gerekir. Anlaşmalı boşanma protokolünde bulunan “maddi manevi talebimiz yoktur.”, “tarafların birbirinden tazminat talebi yoktur.”, “taraflar sahip oldukları ziynet ve sair eşyaları teslim almış olup birbirlerinden başkaca talebi yoktur.” gibi ifadelerin mal rejimi davalarını kapsayıp kapsamadığı çoğunlukla tereddüt yaratmakta ve uyuşmazlıkların önünü açmaktadır. Yargıtay bu gibi ifadelerin mal paylaşımı talebinden feragat anlamına gelmediği ve boşanmadan sonra mal paylaşımı davası açılmasına engel teşkil etmediği görüşündedir.

Son olarak ise eşler anlaşmalı boşanma protokolü ile mal paylaşımı hakkında herhangi bir düzenleme yapmamayı tercih edebilirler. Nafaka ve maddi manevi tazminat taleplerinden farklı olarak mal paylaşımı boşanmanın ekonomik sonuçları ya da boşanmanın fer’ileri içinde yer almamaktadır. Bu nedenle mal paylaşımı TMK 166/3 maddesi haricinde kalmakta ve anlaşmalı boşanma protokolünün mal paylaşımını düzenlememesi boşanmaya engel olmamaktadır.

Çekişmeli Boşanmada Mahkeme Kararı İle Mal Paylaşımı Süreci

Eşler arasında evlilik sözleşmesi ile bir başka bir mal rejimi belirlenmedi ise ve taraflar anlaşmalı boşanma protokolü ile bir paylaşım yapmadılarsa boşanmada mal paylaşımı yasal mal rejimi olan edinilmiş mallara katılma hükümlerine göre yapılır. Edinilmiş mallara katılma rejimine göre öncelikle eşlerin kişisel ve edinilmiş malları ayrılır. Edinilmiş mallar ise tasviye edilir. Buna göre öncelikle mal paylaşımına dahil edilecek ve edilmeyecek malların, diğer bir deyişle kişisel malların ve edinilmiş malların belirlenmesi gerekmektedir.

Boşanmada Hangi Mallar Paylaşıma Dahil Edilmez?

Boşanmada hangi malların paylaşıma dahil edilmeyeceğinin belirlenmesi için kişisel mal nedir sorusunun cevabını verilmesi gerekir. Mal paylaşımına dahil edilmeyen, eşlerin evlilik öncesinde ya da karşılıksız kazandırmalar ve miras yolu ile edindikleri mallar ile kişisel kullanımlarına yarayan mallar kişisel mal olarak tanımlanabilir.

Kişisel malların neler olduğu TMK 220. maddesinde belirlenmiştir. Anılan kanun maddesi aşağıdaki gibidir.

“III. Kişisel mallar
Kanuna göre
Madde 220-
Aşağıda sayılanlar, kanun gereğince kişisel maldır:
Eşlerden birinin yalnız kişisel kullanımına yarayan eşya,
Mal rejiminin başlangıcında eşlerden birine ait bulunan veya bir eşin sonradan miras yoluyla ya da herhangi bir şekilde karşılıksız kazanma yoluyla elde ettiği malvarlığı değerleri, 3. Manevî tazminat alacakları,
Kişisel mallar yerine geçen değerler.”

Buna göre öncelikle eşlerden birinin kullanımına yarayan, gelir getirmeyen eşyalar örneğin; giysiler, cep telefonu, kişisel bilgisayar, takılar ve mücevherler kişisel mal olarak kabul edilir. Ancak eşlerden birinin mesleki faaliyetini sürdürmesi ile ilgli mal varlığı değerleri bu kapsamda kabul edilmeyip kişisel mal olup olmadıklarının belirlenmesinde genel kural uygulanır.

Eşlerin evlenmeden önce sahip oldukları her nevi mal varlığı değerleri kişisel mal kabul edilir. Eşlerin evlenmeden önce edindikleri evleri, arabaları, bankadaki paraları, mesleki faaliyet ya da işletmelerinin ihtiyaçlarına özgülenmiş eşyaları kişisel maldır.
Eşlerden birine miras kalan ya da eşlerden birinin karşılıksız kazandırma ile, örneğin bağışlama ile, elde ettiği mal varlığı değerleri edinilme zamanından bağımsız olarak kişisel mal kabul edilir.

Manevi tazminat alacakları da kanunda anıldığı üzere kişisel maldır. Ancak kişisel malların gelirleri edinilmiş mal sayıldığından manevi tazminat alacaklarının faizi edinilmiş maldır.

Kişisel malların yerine geçen değerler de kişisel maldır. Örneğin eşlerden birine miras kalan gayrimenkulün satılması ile elde edilen para ile alınan başka bir gayrimenkul kişisel mal olacaktır.

Boşanmada Mal Rejiminin Tasfiyesi ve Mahkeme Süreci

Mal rejiminin tasfiyesi davası, yaygın olarak boşanmada mal paylaşımı davası olarak bilinmektedir ve evlilik mallarının edinilmiş mallara katılma rejimine göre mahkeme kararı ile bölüşülmesini ifade eder. Buna göre öncelikle mal paylaşımına dahil edilecek malların belirlenmesi gerekir. Edinilmiş mal nedir sorusuna cevap verilmesi ile boşanmada mal paylaşımına dahil edilecek mallar da belirlenmiş olacaktır.
Edinilmiş mallar, her bir eşin mal rejiminin devamı boyunca karşılığını vererek edindiği mallardır.

Edinilmiş malların kapsamı TMK 219. maddesinde düzenlenmiştir. Anılan kanun maddesi aşağıdaki gibidir.

“II. Edinilmiş mallar
Madde 219-
Edinilmiş mal, her eşin bu mal rejiminin devamı süresince karşılığını vererek elde ettiği malvarlığı değerleridir. Bir eşin edinilmiş malları özellikle şunlardır:
Çalışmasının karşılığı olan edinimler,
Sosyal güvenlik veya sosyal yardım kurum ve kuruluşlarının veya personele yardım amacı ile kurulan sandık ve benzerlerinin yaptığı ödemeler,
Çalışma gücünün kaybı nedeniyle ödenen tazminatlar,
Kişisel mallarının gelirleri,
Edinilmiş malların yerine geçen değerler.”

Edinilmiş mal denince ilk akla gelen kanun maddesinde de ifade edildiği üzere eşlerden her birinin çalışmasının yani emeğinin karşılığı olan değerlerdir. Bunlar; eşlerin iş sözleşmesi kapsamında çalışması karşılığı aldığı ücret ve diğer işçilik alacakları; serbest meslek erbabı olan eşlerin çalışması karşılığı aldığı, örneğin, avukat ya da doktor eşin kazandığı paralar, marangoz eşin sipariş karşılığı aldığı ödemeler; fikri mülkiyet gelirleri örneğin, telif, marka, patent ve bunun gibi haklardan elde edilen gelirler; edinilmiş mal kapsamında değerlendirilir ve boşanma esnasında paylaşım kapsamına alınır.

Kanunda da anıldığı üzere; sosyal güvenlik veya sosyal yardım kurum ve kuruluşlarının veya personele yardım amacı ile kurulan sandık ve benzerlerinin yaptığı ödemeler edinilmiş mal kapsamında kalmaktadır. Eşlerin emekli maaşları ve ikramiyeleri, maluliyet tazminatları, dul ve yetim aylıkları gibi değerler bu kapsamda edinilmiş maldır.

Kişisel malların gelirleri de kanun gereği edinilmiş maldır. Örneğin eşlerden birinin evlilik sırasında kendisine miras kalan bir konuttan elde ettiği kira geliri edinilmiş maldır. Ancak belirtmek gerekir ki;yalnızca kişisel mallardan elde edilen doğal semere edinilmiş mal olarak değerlendirilmektedir. Örneğin eşlerden birinin evlenmeden önce sahip olduğu hisse senetlerinin sonradan borsada değerlenmesi üzerine oluşan yeni değer edinilmiş mal kabul edilmemektedir. Ya da eşlerden birinin evlenmeden önce sahip olduğu bankadaki parasına işleyen faiz edinilmiş mal kabul edilse bile paranın zaman içinde, diğer bir deyişle enflasyon karşısında edindiği değer ise kişisel mal olarak kalmaya devam etmektedir. Kişisel malların gelirlerinin edinilmiş mal kabul edilmesindeki ikinci hususiyet ise bu gelirlerin sözleşme ile kişisel mal olarak kabul edilmesinin mümkün olmasıdır. Anayasa Mahkemesi de bu hususu göz önüne alarak kişisel malların gelirlerinin edinilmiş mal olarak kabulünü mülkiyet hakkının ihlali olarak görmemiştir.

Tüm bunlar ile birlikte edinilmiş malların ikamesi mal varlığı değerleri de edinilmiş mal sayılır. Bunlar edinilmiş malların yerini alan değerlerdir. Örneğin evlilik sonrası çiftin satın aldığı bir arabayı ya da evi satarak yerine yenisini alması durumunda elde edilen mal edinilmiş mal kabul edilir.

Mal rejiminin tasviyesine dahil edilecek mallar belirlendikten sonra, diğer bir deyişle eşlerin kişisel malları ve edinilmiş mallar tespit edildikten sonra yapılması gereken ise mal rejimini tasviye etmek olacaktır. Burada eşlerin denkleştirme alacağı, değer artış payı alacağı, katılma alacağı gibi alacak kalemleri hakkında mahkeme karar verir.

Denkleştirme Nedir?

Kişisel mallara ilişkin borçların edinilmiş mallardan ya da edinilmiş mallar ile ilgili borçların kişisel mallardan ödenmesi halinde tasviye sırasında tarafların denkleştirme talep etme hakkı bulunmaktadır. Denkleştirme talebi her borcun ilgili olduğu mal kesimini yükümlülük altına soktuğu kuralına dayanmaktadır. Bununla birlikte kişisel mala mı yoksa edinilmiş mala mı ilişkin olduğu anlaşılamyan borcun edinilmiş mal ile ilgili olduğu yönünde karine mevcuttur.

Değer Artış Payı Alacağı Nedir?

Eşlerden biri diğerine ait bir kişisel malın edinilmesine, iyileştirilmesine veya korunmasına hiç ya da uygun bir karşılık almaksızın katkıda bulunmuşsa, mal paylaşımı sırasında bu malda ortaya çıkan değer artışı için katkısı oranında alacak hakkına sahip olur. Buna değer artış payı alacağı denir.

Katılma Alacağı (Artık Değer Alacağı) Nedir?

Edinilmiş malların tasviyesinde yani boşanmada mal paylaşımında ilk aşamanın kişisel malların tespiti ve sahibi olan eşlere verilmesi olduğunu yukarıda ifade etmiştik. Mal paylaşımında ikinci aşama ise edinilmiş malların aktifinin ve pasifinin belirlenmesidir. Edinilmiş malların pasifinin yani borçlarının eksiltilmesi ve denkleştirmenin yapılmasından sonra kalan değere artık değer denmektedir. Eşlerden her birinin bu artık değerden payına düşen alacak hakkı ise artık değer alacağı ya da katılma alacağı olarak adlandırılır.

Katkı Payı Alacağı Nedir?

01.01.2002 öncesi dönemde evli olan eşlerin, birbirleri adına kayıtlı mallara yaptıkları katkıların boşanma nedeni ile bu maldan faydalanma imkanı ortadan kalktığından bu katkılarını talep etmelerine olanak veren alacak hakkına katkı payı alacağı denmektedir. Bu alacak hakkı kaynağını aile hukukunda değil borçlar hukukunda bulur. Bu nedenle faiz başlangıcı, zamanaşımı gibi hususlarda TMK yerine Türk Borçlar Kanunu değerlendirilmelidir.

Mal Paylaşımı Davası Ne Zaman Açılabilir?

Mal paylaşımı davasının boşanma davası ile birlikte ya da boşanma davasından sonra açılabilmesi mümkündür. Boşanma davası açıldıktan sonra mal paylaşımı davası açılması halinde ise bu dava yaygın olarak mal paylaşımı davası ya da mal rejiminin tasviyesi davası olarak anılmaktadır.

Boşanma Sonrası Mal Paylaşımı Davası Açma Süresi ve Zamanaşımı

Boşanmada mal paylaşımı için zaman aşımı süresi ise on yıldır. Bu nedenle davanın kesinleşmesinden itibaren on yıl içinde mal paylaşımı davasının açılması gerekir.

Mal paylaşımı taleplerinde zamanaşımı süresi anlaşmalı boşanma halinde de geçerlidir. Taraflar anlaşmalı boşanma ile mal paylaşımı konusu kısmen ya da hiç düzenlemedilerse; boşanma davalarının kesinleşmesinden itibaren 10 yıl içinde mal rejiminin tasviyesi davası açmadıkları halde bu davayı açma haklarını kaybederler.

Boşanmada Mal Kaçırma Durumu ve İhtiyati Tedbir Talebi

Boşanma davalarında eşlerin sıklıkla boşanmadan doğan maddi yükümlülüklerinin önüne geçmek maksadı ile hileli işlemler yaptığı görülmektedir. Bunun önüne geçilmesinin en etkili yolu paylaşıma konu malların satılması ya da başka şekilde el değiştirmesinin önlenmesi için bu mallar üzerine tedbir konmasıdır. İhtiyati tedbir denen bir usul hukuku kurumu ile talep üzerine mahkemece malların bu mallar üzerine kayıt düşülerek ihtiyati tedbir konması mümkündür.

Ayrıca aile konutu niteliğindeki taşınmaz üzerine aile konutu şerhi eklenmesi de mümkündür. Bu kayıt eklendiği durumda eşlerden biri diğerinin rızası olmadan bu gayrimenkulü satamaz ya da başka bir ayni hak ile sınırlayamaz.

Boşanma Sonrası Mal Paylaşımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Diğer Hususlar

Yukarıda anlatılanlar ile birlikte boşanmada mal paylaşımında veya boşanma sonrası açılan mal paylaşımı davasında boşanma sebebi ya da paylaşımı istenen malın özellikleri gibi hususlar da önemlidir.

Boşanma Sebeplerinin Mal Paylaşımına Etkisi

Boşanma sebepleri Türk Medeni Kanununda genel boşanma sebepleri ve özel boşanma sebepleri olarak iki grup altında düzenlenmiştir. Genel boşanma sebebi evlilik birliğinin temelinden sarsılması olup özel boşanma sebepleri kanunla sayılan belirli durumları kapsamaktadır. Zina, diğer bir deyişle eşin sadakatsizliği, aldatması; hayata kast, pek kötü onur kırıcı davranış; suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme; terk; akıl hastalığı kanunda özel boşanma sebepleri olarak sayılmıştır.
Kural olarak boşanma halinde eşlerden her biri artık değerin yarısı üzerinde alacak hakkı sahibidir. Ancak belirli durumlarda, örneğin zina nedeni ile boşanma halinde, eşlerden birinin artık değer alacağının belirlenmesindeki payı hakim tarafından azaltılabilir ya da tamamen kaldırılabilir.

Zina Nedeni İle Boşanma Davasında Mal Paylaşımı

Aldatan eş mal paylaşımı davasında talepte bulunabilmektedir. Türk Medeni Kanunun 236/2 maddesine göre; “Zina veya hayata kast nedeniyle boşanma hâlinde hâkim, kusurlu eşin artık değerdeki pay oranının hakkaniyete uygun olarak azaltılmasına veya kaldırılmasına karar verebilir.” . Burada dikkat çekilmesi gereken iki husustan ilki boşanmada kusur sahibi olmanın artık değer alacağı üzerinde hak sahipliğini etkilemediğidir. Diğer bir deyişle her kusur artık değer alacağını ortadan kaldırmaz. Örneğin eşlerden birinin diğerini terk etmesi halinde ya da kusuru ile evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına neden olması halinde bu eşin katılma alacağı etkilenmeyecektir. Ancak zina ya da hayata kast halinde artık değer alacağı azaltılabilmekte ya da ortadan kaldırılabilmektedir. Dikkat edilmesi gereken diğer bir husus ise zina ve hayata kast nedeni ile etkilenen alacak hakkının katılma alacağı yani artık değer alacağı olmasıdır. Eşlerin zina nedeni ile boşanması halinde katkı payı alacağı ya da denkleştirme boşanma sebebinden etkilenmemektedir. Zina eden eşin katkı payı alacağı devam etmektedir.

Boşanmada Mal Paylaşımında Ev

Boşanmada mal paylaşımında eşlerin evinin ne şekilde paylaşılacağının belirlenmesinde çeşitli soruların cevaplanması gerekir. Bunlardan ilki evin evlenmeden önce mi yoksa sonra mı alındığıdır. Eğer eşlerin oturduğu ev evlenmeden önce alındı ise evin kişisel mal olduğu evlenmeden sonra alındı ise edinilmiş mal olduğunun kabulü gerekecektir.

Ev evlenmeden önce alındı ise ve borcu da evlenmeden önce ödendi ise paylaşıma katılması söz konusu olmaz.

Evliyken alınan ev boşanınca kimin olur sorusunun da bu başlık altında cevaplandırılması gerekir. Evliyken alınan evin bedelinin tamamı ya da bir kısmı eşlerden birinin kişisel malları ile örneğin düğünde takılan takılar ile ya da eşlerden birine miras kalan menkul veya gayrimenkul malın satılması ile elde edilen paradan alındı ise bu evin kişisel mal olması veya kişisel malı evin edinilmesine katkı sunan eşin katkı payı alacağı söz konusu olacaktır.

Boşanmada Mal Paylaşımında Araba

Boşanmada mal paylaşımında arabanın paylaşılmasında da ilk göz önüne alınması gereken husus arabanın edinildiği tarihtir. Bununla birlikte arabanın kullanım amacı, arabanın edinilmesinde eşlerin kişisel malları ile yaptıkları katkılar göz önüne alınır. Örneğin eşlerden birinin arabanın edinilmesine yaptığı katkı daha fazla ise ya da araba eşlerden birinin işi için kullanılıyor ise arabanın bu eşe aynen bırakılmasına ve diğer eş lehine alacak hakkına hükmedilmesi söz konusu olabilmektedir.

Evlenmeden Önce Kredi Çekilerek Alınan Malların Paylaşımı

Evlenmeden önce alınan ancak borcu evlilik birliği esnasında ödenen mallar söz konusu ise bu malların evlilik içinde ödenen borcu kadar kısmı edinilmiş mal kabul edilerek paylaşıma dahil edilir. Bu durum çoğunlukla eşlerden birinin evlilik öncesi kredi çekmesi ve evli alması kredi borcunun evlilik sırasında ödenmesi ya da evlenmeden önce taksitle alınan malların paylaşılması durumunda ortaya çıkmakta olup oldukça yaygındır. Bu durumda evlilik içinde ödenen kredi bedeli edinilmiş mal kabul edilecek, evin satın alma bedeline oranlanacak ve mal paylaşımı esnasında da bu paylaşım bu oran üzerinden yapılacaktır.

Örnek bir olay anlatımında: eşlerden biri bekarlığında kredi çekerek bir ev aldığı, evin satın alım esnasındaki değerinin 1500.000TL ve çekilen kredi miktarının 1000.000TL olduğu, evi alan eşin bekarlığında bu kredinin 500.000TL sini ödediği ve kredi borcunun 500.000TL sinin evlilik birliği içinde ödendiği, evin boşanma sırasındaki değerinin 3000.000TL olduğu varsayımında; evin değerinin ⅓ ü ederinde kredi borcu evlilik sırasında ödendiğinden ve eşlerden birinin katılma alacağı bu değerin ½ si olacağından diğer eşin 3000.000TL*(½*⅓ ) ederinde yani 500.000TL katılma alacağı doğacaktır.

Boşanma Avukatı, Viridis Legal Partners

Boşanmada mal paylaşımı, eşlerin haklarını korumak ve adil bir bölüşüm sağlamak için dikkatle yönetilmesi gereken bir süreçtir. Her bir eşin, mal rejimi türüne bağlı olarak sahip olduğu haklar ve yükümlülükler vardır. Bu nedenle, mal paylaşımında en iyi sonuca ulaşmak için hukuki danışmanlık almak ve süreci profesyonel bir şekilde yürütmek büyük önem taşır.

Viridis Legal Partners olarak, boşanma sürecinde mal paylaşımına ilişkin tüm hukuki ihtiyaçlarınızı karşılamak için yanınızdayız. Boşanma avukatlarınız olarak, mal rejiminizin tasfiyesi, denkleştirme, değer artış payı ve katılma alacağı gibi konularda size en uygun çözümleri sunmak için çalışmaktayız. Mal paylaşımı sürecinizin adil ve hukuka uygun bir şekilde sonuçlanması için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Hukuki Makaleler

Ekonomik Şiddet Nedeniyle Boşanma

Ekonomik şiddet nedir? Eşin evin giderlerine katılmaması, nafaka ve tazminat talepleri ile ekonomik şiddet nedeniyle boşanma davaları hakkında detaylı rehber.

Hayata Kast, Pek Kötü Muamele ve Onur Kırıcı Davranış Nedeniyle Boşanma (1)

Hayata kast, pek kötü muamele ve onur kırıcı davranış nedeniyle boşanma davası nasıl açılır? TMK 162 kapsamında şartlar, Yargıtay kararları ve tazminat talepleriyle ilgili detaylı bilgi.

akil-sagligi-sebebiyle-bosanma banner

Akıl hastalığı nedeniyle boşanma davası nasıl açılır? TMK 165 kapsamında şartlar, nafaka, tazminat şartları nelerdir? Yargıtay kararlarıyla birlikte öğrenin.